Tryptyk Rzymski

Jan Paweł II

Nagranie „Tryptyku Rzymskiego” w obecnym kształcie, w zjawiskowej interpretacji dwóch wybitnych postaci polskiej kultury - aktora Artura Żmijewskiego i pianisty jazzowego Włodka Pawlika stanowi niezwykły hołd złożony przez obu Artystów – Papieżowi Janowi Pawłowi II w jubileuszowym roku 100-lecia Jego urodzin.

Płyta „Tryptyk Rzymski” bezpośrednio nawiązuje do współpracy Włodka Pawlika przy wykonywaniu tego dzieła z nieżyjącym już Krzysztofem Kolbergerem w latach 2004 – 2007, szczególnie do prezentacji tego dzieła 9 kwietnia 2005 roku, w dzień po pogrzebie Polaka - Papieża w Instytucie Polskiej Kultury w Rzymie.

Rocznica 100-lecia urodzin wielkiego Polaka skłoniła Włodka Pawlika do sięgnięcia raz jeszcze do tego uduchowionego, poetyckiego dzieła i przedstawienia go formie interakcji między czytanym słowem a fortepianowymi improwizacjami. Tym razem w rolę aktora - recytatora wcielił się jeden z najznakomitszych współczesnych aktorów - Artur Żmijewski.

Duet Żmijewski / Pawlik stworzył wręcz mistyczną, niepowtarzalną paletę estetycznych doznań, w magnetyzujący sposób wciągając słuchacza w świat subtelnego dialogu pomiędzy poezją a muzyką. Można odnieść nieodparte wrażenie, że mamy w tym przypadku do czynienia ze Sztuką najwyższej próby.

Jan Paweł II wywarł olbrzymi wpływ na historię ludzkości, na nasze losy „tu i teraz”, niosąc dar Nadziei i Miłości aż do ostatnich chwil Jego ziemskiej egzystencji.

To słowa Mędrca, Proroka, ale co nie mniej ważne - refleksje nad Życiem i Przemijaniem wrażliwego Artysty – Poety. Są nam one potrzebne szczególnie teraz - w czasach wielkiej próby dla całej Ludzkości.

Nagrano w Studiach Polskiego Radia w Warszawie - luty 2020
Premiera: maj 2020
Reżyser nagrania: Ewa Guziołek-Tubelewicz
Producent : Jolanta Pszczółkowska – Pawlik - Agencja Koncertowa „Pawlik Relations”