Obchody 50-lecia UTW im. prof. Haliny Szwarc

18 i 19 października br. w Aula Magna CMKP uroczyście zainaugurowano obchody Jubileuszu 50-lecia Uniwersytetu Trzeciego Wieku im. Haliny Szwarc. Jest to pierwsza placówka tego typu w Polsce i trzecia na świecie. Patronat nad obchodami objęli prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski i prof. CMKP Piotr Kryst, dyrektor Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego.

Uroczystość rozpoczęła się złożeniem kwiatów pod tablicą poświęconą prof. Halinie Szwarc. Następnie gości powitała Ewa Mańkowska, prezes UTW i przedstawiła informacje na temat historii UTW działającego przy CMKP.  Przypomniała, że taka instytucja przy CMKP założona została w 1975 r. przez prof. Halinę Szwarc, profesor gerontologii. Podała także, że obecnie UTW liczy ok. 380 słuchaczy.

– Wśród 321 osób uczęszczających na nasze zajęcia aż 291 osób to kobiety – podała Ewa Mańkowska. – Zdecydowanie największą grupę wiekową stanowią osoby w wieku 70-79 lat, aż 17 osób w wieku 90 lat i więcej. Większość, bo aż 60 proc. naszych studentów ma wykształcenie wyższe, a 40 proc. – wykształcenie średnie.

CMKP reprezentował Zbigniew Piotrowski, zastępca dyrektora CMKP ds. operacyjnych – kanclerz.  Złotego jubileuszu pogratulował Grzegorz Pietruczuk, burmistrz dzielnicy Bielany.

– Jesteśmy dumni z tego, że to właśnie na Bielanach 50 lat temu powstał pierwszy Uniwersytet Trzeciego Wieku w Polsce – mówił Grzegorz Pietruczuk. – Bardzo się cieszę, że z roku na rok przybywa słuchaczy. Gratuluję studentom i studentkom samozaparcia, ciekawości świata i chęci ciągłego rozwoju.

W uroczystości wziął udział także Michał Szczerba, poseł do Parlamentu Europejskiego, który  podkreślił, że w tym roku przypada 50 rocznica ruchów UTW w Europie.

– Pierwszy UTW powstał 50 lat w Tuluzie, a teraz mamy ponad 700 takich organizacji w różnych krajach europejskich – mówił Michał Szczerba. – Z tej okazji w Parlamencie Europejskim będzie wystawa o działalności UTW i jedna z plansz będzie poświęcona działalności właśnie UTW przy Centrum Medycznym Kształcenia Podyplomowego.

Wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele uczelni, władz samorządowych, m.st. Warszawy, dzielnicy Bielany, przedstawiciele uniwersytetów trzeciego wieku.

Zebrani obejrzeli film – wywiad Zofii Czernickiej z prof. Haliną Szwarc. O teraźniejszości i przyszłości UTW mówiła Krystyna Lewkowicz, prezes Fundacji Ogólnopolskie Porozumienie UTW.

W drugim dniu obchodów wykład „Zdrowie seniorów” wygłosi prof. Piotr Jankowski, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Gerontokardiologii CMKP, zastępca dyrektora CMKP ds. naukowych – prorektor.

Słuchacze UTW biorą udział w seminariach dotyczących tematyki z zakresu malarstwa, literatury, historii. Wykładowcami są m.in. profesorowie CMKP, Polskiej Akademii Nauk, Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego i Collegium Civitas.

Uniwersytet prowadzi także kursy komputerowe, językowe, usprawniające pamięć, zajęcia z zakresu rekreacji ruchowej. Zespół Turystyczno-Krajoznawczy organizuje wycieczki i wyjazdy – także sanatoryjne. Słuchacze integrują się także w ramach chóru „Belcanto”.

UTW jest członkiem Ogółnopolskiego Porozumienia Uniwersytetów Trzeciego Wieku w Warszawie i Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. W 2021 r. otrzymał z okazji 45-lecia Nagrodę m. st. Warszawy „Syrenkę Warszawską”.

Z okazji 50 lecia  działalności UTW im. Haliny Szwarc, kilka osób, w tym Prezes Ogólnopolskiego Porozumienia UTW Krystyna Lewkowicz,  zostało odznaczonych odznaką   „ Zasłużony dla UTW im. Haliny Szwarc”. Podziękowania i gratulacje!!!

UTW im. prof. Haliny Szwarc od lat konsekwentnie realizuje motto swojej założycielki „…by dodawać życia do lat, a nie tylko lat do życia”.

www.cmkp.edu.pl